dimarts, 11 de desembre del 2012






PASSAT I PRESENT
                                                                  


Intoxicada d'informació, ella ha anat als Encants per escampar la boira, i veure si de passada troba " l'Arca de l'Aliança", es veu que la van perdre fa temps... i no la troben!!!
Però als Encants si bé s'hi ha d'anar amb la indumentària premeditada, allò que vols ho tens a l'encant, mai no saps què hi trobaràs. Aquí rau precisament l'encant, valgui la polisèmica redundància.
Golafre de saber, ella s'atura a totes les parades de llibres, i els seus ronyons paguen el seu tribut perquè els llibres sempre estan per terra.
Aquells que més li criden l'atenció són els llibres de text, sobretot els d'abans gramàtica , ara llengua.
Els de matemàtiques no han variat tant. Des que manllevàrem els nombres als àrabs i hi afegirem el zero de procedència hindú, dos i dos sempre han sumat quatre i quatre menys dos sempre han estat dos. Embolicant la troca en projecció geomètrica hem arribat on hem arribat. Segur que algú deu saber on... Encara que els comptes mai no quadrin... fins aquí tothom d'acord.


    

La Gramàtica abans, ara llengua, és un tema més peliagut, des que   adoptàrem l'alfabet fenici no n'hi han passat poques de coses. Valgui'm Déu!
Però primer fóren les llengües, que plasmaren l'estructura del pensament, i el desori que nasqué en aquella confusa Babel encara dura.
Els grecs amb la Gramàtica comencen a estructurar la llengua filosòficament, i amb filosofia s'ha hagut de prendre, sempre, la llengua la Humanitat.
Els vencedors mai no han imposat les seves  Matemàtiques, eren les de tothom, però sí que han imposat la seva llengua, encara que hi ha súbdits molt cabuts...i els costa...
Els romans heretaren la tradició grega gramatical i els àrabs escamparen saber...
I alguns escamparen la llengua "del Imperio".
Però no és fins al s. XIX que amb la Gramàtica comparativa s'agermanen  les llengües, fruit de l'interès per desxifrar textos antics.
Saussire distingeix entre llengua i parla i l'estructuralisme i el generativisme enriqueixen la Gramàtica.

I la llengua?

La llengua  "vete tu a sawert" !!!
                                                            

   "Ay toro torito bravo
                                                   
      que embizte como un mulo
                                                                     
Ay desarmao"...



1 comentari:

  1. Malgrat que no m'agraden massa les coses velles (m'ha horroritzat la ganga de la dent d'or) i sobre tot no m'agrada gens regatejar, he llegit totes les teves instruccions sobre indumentària, diners etc. etc. Hi poses tant entusiasme que qui sap si algun dia em convertiré.
    Seguiré les teves peripècies encantadores.

    Bon any!
    M. Carmen Juan

    ResponElimina